Idag går vi in i november månad, och med bara 4 veckor till advent, så har jag börjat fundera på vad jag ska baka i jul. Hittade följande recept i förra årets julutgåva av Lantliv. Dessa ska bakas till första advent i en ny fin röd form jag har köpt! Ser inte receptet såå himla gott ut? Sen har jag också tänkt att jag ska prova Ernst kola, som ser så ljuvligt god ut.
Lusselångpanna
med äpple och mandelmassa
Ett sätt att få underbart goda och saftiga lussebullar är att
späcka dem med massor av fyllning och grädda dem sammanskuffade i långpanna. Har
du gott om tid på dig behöver du inte ljumma upp mjölken, med kall mjölk tar
det lite längre tid för degen att jäsa, men i gengäld blir bullarna mer
smakrika.
Cirka 16-18 bullar
Deg
25 g jäst
8,5 dl (510 g) vetemjöl
1 krm salt
2,5 dl mjölk
1 kuvert (0,5g) saffran
0,5 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
Fyllning
75 g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
75 g mandelmassa
1 litet äpple, cirka 125 g
1 ägg till pensling
Pärlsocker till dekor
Gör såhär:
1. Smula ner jästen i en stor degbunke.
2. Mät upp och blanda mjöl och salt.
3. Ljumma upp mjölken till fingervärme.
4. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i
mjölken.
5. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även
mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget.
6. Arbeta ihop
till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent
eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
7. Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
8. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock, på mjölat
bakbord. Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan. Riv äpplet, låt
eventuellt vätskan rinna av och strö sedan över degen.
9. Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna
med lite mellanrum i en smord ugnsform, cirka 20 x 30 cm. Låt jäsa övertäckt i
cirka 40 minuter.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och
grädda i mitten av ugnen i 200°C i cirka 20-25 minuter.
Fransk
chokladkola med flingsalt
En smaksensation med både sötma, syra, sälta.
Receptet räcker till cirka 20 st chokladkolor.
Färdigt på 45 min
Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
0,5 dl kakao
3 msk honung
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
Citronzest
Flingsalt
Ev. florsocker
Gör så här
1. Blanda smör, grädde, socker och kakao, honung och sirap i
en kastrull.
2. Koka försiktigt under omrörning i ca 35 min tills massan
klarar kulprovet*.
3. Tillsätt vaniljsockret.
4. Häll i smeten i en form med bakplåtspapper.
5. Riv över citronzest, det yttersta på citronen och till
sist flingsalt.
6. Låt stelna.
7. Skär bitar av kolan ca 3x2 cm stora och pudra lite
florsocker på för att minimera risken att de kladdar ihop.
8. Du kan också slå in kolorna i fint, glatt papper.
Och så blir det ju såklart det traditionella som pepparkakor, lussekatter och julgodis. Men tänkte fråga om ni har något riktigt skojigt, och gottigt att dela med er av. Vill gärna prova ett nytt recept så kasta in era små tips i kommentarsfältet om ni har något jag inte får missa. Bakverk eller godis spelar ingen roll.
Jag har också smygstartat lite med ett julgranspynt. Minns när jag var liten, hur jag smög omkring granen og tuggade i mig lite av glasyränglarna som hängde där och suktade mig vansinnigt mycket. Jag har inte köpt bokmärksänglarna, men jag har gjort stommen av glasyr, som ligger på tork. Det måste ju vara det ultimata julpysslet med små barn, enkelt, gott och mysigt! Jag kommer tillverka en del eget julpyssel i år, inspirerad av Ernst såklart:).
Ni har väl redan förstått vid det här laget att jag är en julfantast, jag tror aldrig jag har längtat så mycket till jul som i år, och det kommer nog märkas en del på bloggen! Hoppas ni har överseende med det!
Tänk att det är torsdag redan, i morgon är det helg igen!
Med det önskar jag er en strålande näst sista dag innan helgen.
Ps. Tusen tack för all respons på Instagram. Jag heter camilla_bo där om ni vill följa mig!